07-12-2020 LinkedIn

De vader van José, een vriendin van mij, kreeg begin dit jaar een herseninfarct (hij was 63 jaar). Hij kan nu niet meer praten en communiceren. Verbetering is niet meer te verwachten.

Naast het verdriet dat José heeft, moesten er ook flink wat zaken op korte termijn geregeld worden. Vader heeft niets vastgelegd en de moeder is al een paar jaar geleden overleden.

Eerst moest José bij de kantonrechter verzoeken om de zaken van haar vader te mogen gaan behartigen. Om het zg. ‘bewind te krijgen’. Dat duurde 8 maanden!
Ondertussen is hij verhuisd naar een verpleeghuis. Ze kan de eigen woning nu gaan verkopen.

Maar …voor iedere aankoop of verkoop boven de 1.500 euro die José namens haar vader wil doen moet ze ook nog eens goedkeuring krijgen van de kantonrechter. Ook daar gaan op het moment maanden overheen. Dit zorgt voor veel stress in een tóch al zo moeilijke tijd.

Vraag: Had de administratieve rompslomp na het plotseling wilsonbekwaam worden van de vader van José voorkomen kunnen worden?

Antwoord: Ja zeker, graag vertel ik u in een persoonlijk gesprek hoe.

18-12-2020 FB/LinkedIn

Hé Annemieke, jij bereidt ieder jaar onze aangiften inkomstenbelasting voor.

Kan jij eens komen praten met betrekking tot jouw overige diensten die je aanbiedt op het gebied van nalatenschappen?

Klaas heeft een vergevorderde vorm van longkanker en weet niet zeker of hij eind 2021 haalt. Klaas wil voor zijn vrouw Judith graag alles goed geregeld hebben, zodat zij naast het verdriet te zijner tijd niet ook nog met alle overige rompslomp komt te zitten. Er zijn nooit eerder testamenten opgemaakt.

Klaas is voor de vierde keer gehuwd en heeft 2 zoons uit eerdere huwelijken die hij wil onterven. Daarentegen wil hij de kinderen van Judith (stiefkinderen van Klaas dus) juist als erfgenaam benoemen.

Wat zijn de gevolgen van het onterven van de zoons en kunnen zij eventueel hun legitieme portie direct opeisen bij Judith als Klaas overlijdt? Zo ja, kan Klaas dit op een of andere manier voorkomen?

Zomaar wat frases uit een gesprek dat ik afgelopen week met Klaas en Judith heb gehad. Vraag aan Klaas en Judith wat het hen zal brengen als alles straks geregeld is? RUST is het antwoord. 

23-12-2020 FB/LinkedIn

Regel het voor later!!

Als u nooit een testament op laat maken, regelt de wet bij uw overlijden precies wie uw erfgenamen zijn en wat zij erven.

Als u komt te overlijden en er blijven een echtgenoot en kinderen als erfgenamen achter dan stelt de wet bij voorbaat de verdeling tussen de langstlevende en de kinderen vast.

Bij een eerste overlijden gaat alles naar langstlevende en kinderen krijgen een vordering in geld wat pas kan worden opgeëist als de langstlevende overlijdt.

Je kunt ook een testament op laten maken waarin je de keuze qua verdeling overlaat aan de erfgenamen. Zij moeten dan binnen 3 maanden na overlijden een keuze maken.

Een goed testament biedt mogelijkheden om op een wijze manier gebruik te maken van de vrijstellingen van de erfbelasting.

Nieuwsgierig geworden naar mogelijkheden voor jouw situatie?

04-01-2021 FB/LinkedIn

GOED GEREGELD TOCH?

Laatst had ik een vrouw aan de telefoon. Zij vertelt mij dat zij 50 jaar en sinds 2015 weduwe is en 2 thuiswonende zoons heeft van 12 en 21. Zij heeft een eigen woning met een kleine hypotheek en pakweg € 190.000 op de bank.

'Moet ik naast de voogdij nog meer zaken regelen?' 

• 'De jongste is nog minderjarig. Op het moment van jouw overlijden en hij nog minderjarig is, is het raadzaam om een bewindvoerder aan te stellen (bijvoorbeeld oudste zoon)' 

• 'Oudste zoon benoemen als executeur. Hij kan na jouw overlijden dan alle zaken afhandelen.'

• 'LEVENSTESTAMENT, zorg dat je via een levenstestament oudste zoon volmacht geeft. Als je zelf wilsonbekwaam wordt, mag hij namens jou handelen.'

Deze zaken hebben we in een live gesprek verder doorgesproken.

Annemieke, wat als wij nou niets regelen? 

Vraag van vrienden van mij (man + vrouw in gemeenschap van goederen gehuwd en 3 gehuwde kinderen):

Mijn antwoord: stel dat jullie gezamenlijk vermogen € 800.000 is.

Het betekent dat de nalatenschap bij een eerste overlijden € 400.000 bedraagt (50% is namelijk al van langstlevende). De € 400.000 dient door 4 (langstlevende en 3 kinderen) verdeeld te worden. Ieder dus €100.000.

De kinderen hebben ieder een vrijstelling van afgerond €21.300 en de langstlevende een vrijstelling van afgerond € 672.000. Ieder kind krijgt een vordering op langstlevende van € 100.000. Verschuldigde erfbelasting bedraagt per kind:

€ 100.000 -/- € 21.300 = € 78.700 x 10% = € 7.870.

Langstlevende blijft zelf met een deel van € 100.000 onder de vrijstelling, maar er moet 3 x € 7.870 = € 23.610 erfbelasting worden betaald in verband met de delen naar de kinderen. Kinderen houden vordering op langstlevende van € 100.000 tot overlijden. Krijgen dus op moment van eerste overlijden feitelijk (nog) niets, maar er moet wel behoorlijk erfbelasting worden betaald.

Dit wil toch niemand?

Nieuwsgierig hoe het anders kan?

 

06-09-2021 FB/LinkedIn

Een week of 2 geleden, op een dinsdag na mijn fitness rondje op de sportschool, sprak ik aan tafel (drinken altijd een bak koffie/thee na afloop) Gerda. Zij vroeg mij wat voor werk ik deed.Ik vertelde haar over mijn praktijk en vertelde dat er nog zoveel niet bekend is bij mensen over het NU regelen voor LATER. Ik heb haar aan het denken gezet en zij zou het thuis eens met haar man bespreken.Twee dagen later zagen wij elkaar daar weer en zij zei: 'nou Annemieke, mijn man Hans gaat jou bellen hoor om een afspraak te maken, hij heeft ook even op jouw website gekeken'. Niets van dit was gelogen, nog diezelfde middag belde Hans en afgelopen vrijdag ben ik bij hen geweest.Zij zijn al bijna 50 jaar gelukkig getrouwd, hun riante woning bijna hypotheekvrij en hebben een aardig spaarpotje samen. Zij hebben echter geen kinderen. Hun vraag: 'waar gaat de nalatenschap heen als wij er niet meer zijn als we niets regelen?'. Ik heb daar antwoord op kunnen geven. Zij willen echter dat het anders wordt verdeeld en hebben nog meer wensen kenbaar gemaakt op het gebied van verdelen. Ik ga dat voor hen uitwerken.Bij hen heb ik ook het belang van een levenstestament aangekaart.Kortom, weer een leuke opdracht.Benieuwd of ik voor u/jou iets kan betekenen? Mail mij of bel mij voor een vrijblijvende afspraak.